رفتن به بالا

پایگاه اطلاع رسانی اتاق اصناف شهرستان بوکان

تعداد اخبار امروز : 0 خبر


  • شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷
  • السبت ۸ ربيع أول ۱۴۴۰
  • 2018 Saturday 17 November

دستورالعمل نرخ گذاری کالاوخدمات - اتاق اصناف شهرستان بوکان

دستورالعمل نرخ‌گذاری کالا و خدمات صنفی مورد عرضه در واحدهای صنفی
مصوب مورخ ۱۵/۶/۱۳۸۵

اولویت‌ها
با هدف کاهش تصدی‌گری دولت، عدم تمرکز مدیریت و تفویض اختیارات بیشتر به استان‌ها، حرکت به سوی بازارر رقابتی و کالاها و خدمات صنفی به دو بخش کلی کالاها و خدمات صنفی اولویت‌دار و سایر تقسیم‌بندی می‌شود، اولویت‌ها بر اساس شاخص‌هایی تعیین می‌شود که ضرورت نرخ‌گذاری را موجب می‌گردند. بنابر این کالاها و خدمات صنفی اولویت‌دار و سایر به شرح ذیل تعریف می‌گردند.

شاخص‌های تعیین اولویت
– میزان سهم کالا یا خدمت در سبد هزینه خانوار.
– تعداد واحدهای صنفی و میزان عرضه در مقایسه با سطح تقاضا (سرانه واحد صنفی)
– دهک‌های پایین درآمدی متقاضیان و به تبع آن قدرت پایین خرید عمومی.
– ضرورت نظارت و کنترل به دلیل برخی انحصارات.
– وجود بحران در عرضه و تقاضا در برخی مقاطع زمانی.
– پراکندگی و توزیع نامناسب واحدهای صنفی.
تبصره- لزوماً برای تعیین نرخ کالاها و خدمات صنفی وجود همه شاخص‌ها الزامی نیست.

الف- کالاها و خدمات اولویت‌دار
کالاها و خدمات صنفی هستند که مورد توجه و تقاضای خاص مصرف‌کنندگان می‌باشد و مصرف‌کنندگان در هر شرایطی ملزم به تهیه و مصرفف آن هستند و نرخ‌گذاری آن در سراسر کشور الزامی خواهد بود. کمیسیون‌های نظارت موظفند هر ساله نرخ کالاها و خدمات اولویت‌دار را مورد بررسی و تصویب قرار دهند.
تبصره- فهرست کالاها و خدمات صنفی اولویت‌دار هر ساله توسط کمیسیون هیأت عالی نظارت اعلام می‌شود.

ب- سایر کالاها و خدمات صنفی
شامل کالاها و خدمات صنفی می‌باشد که در زمره کالاها و خدمات اولویت‌دار (بند الف) نباشند.
تبصره- کمیسیون‌های نظارت هر استان با توجه به شرایط خاص و پس از هماهنگی با کمیسیون هیأت عالی نظارت می‌توانند کالاها و خدماتی راا که نیاز به نرخ‌گذاری دارند به فهرست کالاها و خدمات اولویت‌دار آن استان اضافه نمایند.

مراحل نرخ‌گذاری کالاها و خدمات صنفی
الف- مراحل نرخ‌گذاری کالاها و خدمات صنفی اولویت‌دار
۱- ارایه نرخ‌های پیشنهادی توسط اتحادیه صنف ذیربط به مجمع امور صنفی.
۲- اظهار نظر اتاق اصناف در ارتباط با نرخ‌های پیشنهادی صنف و ارسال به کمیته نرخ‌گذاری شهرستان.
۳-  اعلام نظر کمیسیون نرخ‌گذاری شهرستان در ارتباط با نرخ‌های پیشنهادی و ارسال به کمیسیون نظارت شهرستان.
۴- بررسی نهایی نرخ‌های اعلامی کمیته نرخ‌گذاری و تصویب آن توسط کمیسیون نظارت شهرستان و ابلاغ به اتاق اصناف
تبصره ۱- در صورت عدم تأیید نرخ‌های پیشنهادی توسط کمیسیون نظارت، مراتب مجدداً در کمیته نرخ‌گذاری بررسی و سپس به کمیسیونن نظارت جهت تصویب عودت خواهد شد.
تبصره ۲- سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان و کمیسیون نظارت شهرستان‌ها بنا به ضرورت می‌توانند درخواست تعیین نرخ نمایند وو این درخواست پس از بررسی کارشناسی در کمیته نرخ‌گذاری و در نهایت تصویب در کمیسیون نظارت به اتاق اصناف ابلاغ و توسط اتحادیه‌های ذیربط لازم‌الاجراء می‌گردد.
تبصره ۳- در صورتیکه اتاق اصناف در مهلت مقرر درخصوص نرخ‌های پیشنهادی اتحادیه اظهار نظر ننمایند، اتحادیه موظف است مراتب را جهتت رسیدگی به کمیسیون نظارت اعلام نماید.
تبصره ۴- کمیته نرخ‌گذاری در مراکز استان‌ها و شهرستان‌ها با مسئولیت سازمان یا اداره صنعت معدن تجارت و عضویت نمایندگان سازمانن حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان و مجامع امور صنفی تشکیل می‌گردد.

ب- نرخ‌گذاری سایر کالاها و خدمات صنفی
۱- واحدهای صنفی باید قیمت فروش یا عرضه کالاها و خدمات را بر مبنای قیمت تمام شده و رعایت درصدهای سود مجاز تعیین نمایند و درر معرض دید مشتریان قرار دهند.
۲- اتحادیه‌ها در صورت دریافت شکایت گرانفروشی واحدهای زیرمجموعه بر مبنای دستورالعمل جاری به شکایت رسیدگی و در صورت اثباتت تخلف مراتب را به مراجع ذیربط اعلام نمایند.
تبصره ۱۱- کمیسیون‌های نظارت شهرستان‌ها می‌توانند در مواردی که تشخیص دهند رأساً مبادرت به نرخ‌گذاری نمایند.

چارچوب نحوه تعیین نرخ کالا و خدمات صنفی
الف- مواد اولیه
۱-  میزان مواد مصرفی برای یک واحد محصول و بر اساس اسناد و مدارک مستند قابل قبول است.
۲-  هزینه‌یابی مواد اولیه (بهای تمام شده مواد مصرفی) به شرح ذیل می‌باشد:
۲-۱-درمورد مواردی که دارای نرخ مصوب مراجع رسمی نرخ‌گذاری می‌باشند عیناً برحسب قیمت مصوب محاسبه می‌شوند.
۲-۲- اگر قیمت مصوب ندارد، بررسی مواد اولیه طبق فاکتورهای خرید و مقایسه آن با نرخ متعارف بازار و یا سایر مدارک مستند قابل قبولل می‌باشد.
۲-۳- اگر رعایت هیچکدام از موارد ۱ و ۲ امکان پذیر نباشد بر اساس کسب اطلاع از اتحادیه یا واحدهای مشابه و نظر معتمدین صنفی صورتت می‌گیرد.
۲-۴- قیمت تمام شده هر یک از موارد محاسبه و جمع هزینه و مواد اولیه با احتساب ضایعات متعارف محاسبه می‌شود.
۳-در کلیه روش‌های فوق چنانچه مواد، قطعات و لوازم توسط واحدهای صنفی وارد شود، نحوه محاسبه قیمت مواد اولیه نیز برابر دستورالعملل وارداتی است.
تبصره- برخی از خدمات صنفی فاقد مواد اولیه است نظیر خدمات لوله‌کشی آب و گاز و برق و یا تعمیرات خودرو و لوازم خانگی که در این قبیلل موارد استهلاک و ابزار مصرفی توسط واحد صنفی در محاسبات قیمت منظور و جایگزین هزینه مواد می‌شود.

ب- حقوق و دستمزد
۱- مبنای احتساب هزینه‌های حقوق و دستمزد در واحد صنفی میزان دستمزد تعیین شده توسط سازمان تأمین اجتماعی می‌باشد.
ج- هزینه‌های سربار یا سایر هزینه‌ها
۱-  هزینه‌های این بخش با ارایه مدارک و قبوض برای هزینه‌های آب، برق، تلفن و سوخت محاسبه می‌شود.
تبصره ۱-  با توجه به اینکه قیمت‌گذاری بر اساس مدارک و مستندات موجود و برآورد آن برای آینده صورت می‌گیرد برای برآورد میزان افزایشش این قبیل هزینه‌ها به جز مواردی که دارای قیمت مصوب است در سایر موارد حداکثر برابر تورم اعلام شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در سطح عمده‌فروشی می‌باشد.
تبصره ۲- در مواردی که محاسبه استهلاک ضروری تشخیص داده شود در صورت عدم دسترسی به اسناد و مدارک لازم می‌توان با نظر کمیسیونن نظارت بین ۲ تا ۵ درصد قیمت تمام شده به عنوان هزینه استهلاک منظور نمود.

فهرست کالاها و خدمات اولویت‌دار*
– انواع شیرینی پر مصرف، زولبیا و بامیه (با توجه به شرایط زمانی از جمله ایام نوروز، ماه رمضان و … با تشخیص کمیسیون نظارت)
– خدمات آرایشگران زنانه
– خدمات آرایشگران مردانه
– خدمات پنچرگیری و تعویض روغن خودرو
– خدمات مکانسین‌های اتومبیل**
– خدمات حمل و نقل شهری
– خدمات خشکشویی
– ساخت درب و پنجره آهنی و آلومینیومی
– خدمات عکاسان (عکس های پرسنلی)
– خدمات مشاورین املاک
– خدمات نمایشگاه‌های اتومبیل
– فتوکپی
– خدمات اتومبیل کرایه (آژانس)
– تالار پذیرایی (فقط خدمات است)
– خدمات تعمیرکاران لوازم برقی**
– خدمات تعمیرکاران صوتی و تصویری**
– توقفگاه
– خدمات شیشه ساختمان
– خدمات کامپیوتری
– خدمات تعمیر موتورسیکلت
– خدمات تأسیسات فنی
* فهرست کالاها و خدمات اولویت‌دار هرساله توسط هیأت عالی نظارت اعلام می‌شود.
** باتوجه به تنوع خدمات چگونگی و انتخاب نوع خدمت با کمیسیون نظارت شهرستان است.